IMG-LOGO
Препорачано од
gifing logo

Експертите зборуваат

Постирано May 19, 2020

Холестерол- негово одржување

Холестеролот претставува алкохол кој има голема молекулска тежина и во човековиот организам се синтетизира во црниот дроб. Претставува неопходен составен дел на човековиот организам кој е потребен за нормално функционирање на клетките, па од тука е и неговата значајна улога за правилно функционирање на организмот.

3 Коментари
Постирано May 18, 2020

Ликопен- моќта на црвениот каротеноид

Ликопенот е припадник на групата каротеноиди, пронајден во овошјето и зеленчукот кои содржат црвена боја, како што се домати, лубеница, малини, црвена зелка, цреши, црвен грејпфрут, кајсии, розова гуава и др. Каротеноидите се фотосинтетски пигменти кои се одговорни за бојата на овошјето и зеленчукот, додека во науката за храна тие припаѓаат на групата биоактивни компоненти

0 Коментари
Постирано Jan 09, 2020

Печурки- извор на хранливи материи и витка линија

Печурките кои уште популарно ги нарекуваме ,,шумско месо'', претставуваат незаменлив дар од природата. Како храна и лек присутни се повеќе од илјада години. Во почетокот човекот ги користел дивите видови, а потоа се почнало и со нивно култивирање и одгледување. Постојат повеќе од 70 илјада видови на печурки, но некои од нив се и отровни, па поради тоа кога станува збор за консумирање на печурки во одредени ситуации неопходна е и консултација со стручно лице.

7 Коментари
Постирано Dec 30, 2019

Зошто ни е потребен Витамин Б12

Витаминот Б12 (цијанокобаламин) е витамин кој е растворлив во вода. Честата појава на анемија најчесто се поврзува со недостатокот на витамин Б12 и малиот внес на храна од животинско потекло. Изворите на овој витамин се исклучиво во храна од животинско потекло.

23 Коментари
Постирано Dec 19, 2019

Фитинска киселина како составен дел на намирниците

Фитинската киселина претставува составен дел во исхраната од растително потекло. Најмногу е застапена кај житарките, маслодајните семиња, мешункасти растенија кои содржат 1- 2% фитати, или 60- 90% од вкупниот фосфор.

9 Коментари
Постирано Dec 06, 2019

Прекумерна телесна тежина

Прекумерната телесна тежина (дебелина) , најчесто се дефинира како состојба на абнормална или екцесивна акумулација на масти во адипозното ткиво во обем, кое може да го наруши човековото здравје. Во основа на болеста ова е процес на позитивен енергетски биланс при што екцесивното калориско внесување, непропорционално на енергетските потреби на организмот се складира во масно ткиво и како резултат на тоа се покачува телесната тежина .

0 Коментари
Showing 1-6 of 7 items.
Претплати се на нашиот newsletter и секоја недела добивај совети од нашиот тим. Дознај ги најновите планови!
Добиј ги најновите понуди