IMG-LOGO
Препорачано од
gifing logo

Експертите зборуваат

Постирано Oct 29, 2020

Витамин Д

Зимскиот период е специфичен поради недостатокот на витамин Д. Овој значаен витамин кој уште се нарекува прохормон, се создава во кожата под дејство на ултравиолетовите зраци. Хемиски претставува комплекс од Витамини од Д1- Д5, додека биолошки активни се витамин Д2 и Д3. Претставува термостабилен витамин кој не се менува на висока температура, и не трпи промени во процесите на оксидација (во контакт со кислород). Активниот облик на Витамин Д уште се нарекува калцитриол.

2 Коментари
Постирано Oct 09, 2020

Какао- здравствени придобивки од неговото консумирање

Какаото претставува функционална храна, која изобилува со комплекси од нутритивни елементи како што се минерали, антиоксиданти, вазоактивни па и психоактивни компоненти кои имаат позитивно влијание врз низа функции во нашиот организам. Сировото какао содржи 25 % билни масти, 20% протеини и 10% јаглени хидрати.

4 Коментари
Постирано Sep 24, 2020

Храна која треба да ја отстраните од вашите трпези

Според најнови податоци од Светската здравствена организација, нивото на пораст на хроничните заболувања споредено од 2001 до 2020 година предвидено е да се зголеми дури за 57%. Во минатото показател за појава на хроничните заболувања се сметала старосната граница, но со понови истражувања ова се покажало дека не е точно па од тука се наметнува прашањето што би можело да биде причина за нивна појава?

14 Коментари
Постирано May 19, 2020

Холестерол- негово одржување

Холестеролот претставува алкохол кој има голема молекулска тежина и во човековиот организам се синтетизира во црниот дроб. Претставува неопходен составен дел на човековиот организам кој е потребен за нормално функционирање на клетките, па од тука е и неговата значајна улога за правилно функционирање на организмот.

5 Коментари
Постирано May 18, 2020

Ликопен- моќта на црвениот каротеноид

Ликопенот е припадник на групата каротеноиди, пронајден во овошјето и зеленчукот кои содржат црвена боја, како што се домати, лубеница, малини, црвена зелка, цреши, црвен грејпфрут, кајсии, розова гуава и др. Каротеноидите се фотосинтетски пигменти кои се одговорни за бојата на овошјето и зеленчукот, додека во науката за храна тие припаѓаат на групата биоактивни компоненти

1 Коментари
Постирано Jan 09, 2020

Печурки- извор на хранливи материи и витка линија

Печурките кои уште популарно ги нарекуваме ,,шумско месо'', претставуваат незаменлив дар од природата. Како храна и лек присутни се повеќе од илјада години. Во почетокот човекот ги користел дивите видови, а потоа се почнало и со нивно култивирање и одгледување. Постојат повеќе од 70 илјада видови на печурки, но некои од нив се и отровни, па поради тоа кога станува збор за консумирање на печурки во одредени ситуации неопходна е и консултација со стручно лице.

12 Коментари
Showing 1-6 of 10 items.
Претплати се на нашиот newsletter и секоја недела добивај совети од нашиот тим. Дознај ги најновите планови!
Добиј ги најновите понуди