IMG-LOGO
Препорачано од
gifing logo

Експертите зборуваат

Постирано Dec 30, 2019

Зошто ни е потребен Витамин Б12

Витаминот Б12 (цијанокобаламин) е витамин кој е растворлив во вода. Честата појава на анемија најчесто се поврзува со недостатокот на витамин Б12 и малиот внес на храна од животинско потекло. Изворите на овој витамин се исклучиво во храна од животинско потекло.

132 Коментари
Постирано Dec 19, 2019

Фитинска киселина како составен дел на намирниците

Фитинската киселина претставува составен дел во исхраната од растително потекло. Најмногу е застапена кај житарките, маслодајните семиња, мешункасти растенија кои содржат 1- 2% фитати, или 60- 90% од вкупниот фосфор.

39 Коментари
Постирано Dec 06, 2019

Прекумерна телесна тежина

Прекумерната телесна тежина (дебелина) , најчесто се дефинира како состојба на абнормална или екцесивна акумулација на масти во адипозното ткиво во обем, кое може да го наруши човековото здравје. Во основа на болеста ова е процес на позитивен енергетски биланс при што екцесивното калориско внесување, непропорционално на енергетските потреби на организмот се складира во масно ткиво и како резултат на тоа се покачува телесната тежина .

0 Коментари
Постирано Dec 03, 2019

Позитивните својства на наутот во исхраната

Наутот претставува извор на јаглени хидрати и протеини. Заедно сочинуваат 80% од вкупната сува материја во семето што е значително повеќе во споредба со другите мешункасти растенија. Наутот не содржи холестерол и воедно е добар извор на диетални влакна, првенствено растворливи влакна кои го стабилизираат нивото на шеќер во крвта па од таму погоден е за консумација и од страна на дијабетичари, има низок гликемиски индекс, витамини и минерали .

0 Коментари
Showing 7-10 of 10 items.
Претплати се на нашиот newsletter и секоја недела добивај совети од нашиот тим. Дознај ги најновите планови!
Добиј ги најновите понуди